Semalam berblog walking, terjumpa info tentang makanan yang BOLEH dimakan dan yang TIDAK BOLEH dimakan, yang sangat hampir infonya dengan apa yang mak saya cakap. hehe...
saya jumpa info itu di
http://hidayahmk.blogspot.com/2011/03/makanan-dilarang-semasa-pantang.html
Mohon share ye tuan punya blog, supaya mudah saya nak rujuk masa dalam pantang nanti. Sebab kita bukan bersalin selalu, jadi memang lupa.
Ok, jom tengok.
BOLEH
|
TIDAK BOLEH
| |
AYAM & DAGING
|
| |
IKAN
Penting:
Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu
|
|
|
ULAM ULAMAN
Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.
Ulam kunyit mengembalikan kecergasan badan dan
menyembuhkan luka dalaman |
| |
SAYUR-SAYURAN /
menjalar, sejuk serta berangin
Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu
Peria memudahkan buang air besar, membantu membersih dan melancarkan peredaran
darah dalam tubuh. |
|
|
BUAH-BUAHAN
Penting:
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
|
| |
LAIN-LAIN MAKANAN
Asam jawa membantu membuang air besar selain dari
menyegarkan tubuh badan |
|
|
AIR
Penting:
Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang
Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.
Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.
Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.
Air madu memanaskan badan.
|
|
Ada sesetengah yang saya ubah sikit, sebab agak bertentangan dengan apa yang mak saya bagi dan tidak bagi. Tetapi, 90% adalah sama dengan info yang ada di blog tadi..
Jadi, ibu-ibu dah boleh rancang resepi apa yang nak di masak sepanjang waktu berpantang nanti... :)
No comments:
Post a Comment